Pages

Rumput cantik

lately sy rajin betul baca sms lama yang dah berhabuk kat dalam folder save items tu.reminisce the memories lah konon. tiba-tiba terperasan lah satu mms ini. sgt sweet dan selalu buat sy teringatkan firdaus. :"> so, terasa nak share dgn korang. pengajaran nya boleh kita hayati sama-sama k.

Pada suatu hari di sekolah, seorang murid bertanya kepada guru. Ketika itu guru tersebut sedang mengajar mengenai kasih sayang.

Pelajar : cikgu, macam mana kita nak pilih seseorang yg terbaik sebagai seorang yang kita paling sayang? Macam mana juga kasih sayang itu nak berkekalan?

Cikgu : ok, kamu ikut apa yang saya suruh. Kamu pergi ke padang. Kamu berjalan sambil memadang rumput di hadapan kamu. Pilih rumput yang PALING CANTIK tanpa menoleh kebelakang walau sekali. Dan petik rumput yang paling cantik itu, bawa ke kelas.

Apabila pelajar tersebut pulang ke kelas, tiada sehelai rumput pun ditangannya. Cikgu pun bertanya, kenapa tiada rumput yang dipilih?

Pelajar : tadi masa saya berjalan, saya carilah rumput yang paling cantik. Memang ada banyak yang cantik.tapi cikgu kata petik yang Paling cantik. Maka saya pun terus berjalan kedepan sambil mencari yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi. Tapi sampai di penghujung padang, saya ta jumpa pon yang paling cantik.Mungkin ada di antara yang dibelakang saya tadi rumput yang paling cantik tapi da cikgu cakap tak oleh menoleh ke belakang semula, jadi tiadalah rumput yang saya petik.

Cikgu : Ya, itulah jawapannya. Maknanya apabila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang, janganlah kita mencari yang lebih baik dari itu. Kita patut menghargai orang yang berada didepan kita sebaik-baiknya. Jangan kita menoleh kebelakang lagi kerana yang berlaku sudah tetapberlaku. Semoga yang berlalu tidak berulang lagi. Dan ingatlah orang yang paling kita sayang itulah yang paling cantik dan paling baik. Maupun nak ikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi.

okay, tu je ara nak sharekan kali ini. gtg sebab actually assignment dah berderet menunggu tapi ara still mengadap laptop blogging pulak. okey okey byebye



p/s: i know that i just need you like i've never done before.
i miss you & i really love you.

3 comments:

haz-ONE said...

terbaik.. =)

Mr. Shcomey™ said...

wahh..panjang nye msg. karangan ke ape.hehe. nice post btwn.

AraBadrul said...

hazWan; kan? ni mms terbaik yg ara syg and tk delete sampai sekarang ;]

safwan; mms, dy wat style flash gitu. mmg panjang pon. btw thanks ;]

Post a Comment